Tänään koleus, harmaus ja sade laskeutui Espoon ylle. Maaliskuisesta kesästä on vain kaunis muisto. Tässä säätiloja arpoessa kevään, kesän ja syksyn välillä, jäi vähän vaivaamaan onko oikea titteli säätieteilijöille sittenkään mete-oro-logi (tänään sataa n. kl 17 aikaan) vaiko mete-uro-logi (sataa kuin Esterin pyllystä)... Tuulivoimalatkin on käännetty varmaan osoittamaan ylöspäin, tarjoten vaihtoehtoisena energiamuotona myös vesivoimaa.

Energiasta puheenollen kun Fortum tarjoutui hiljan sitten rakentamaan kuudennen ydinvoimalan, kaikkien huulilla oli kysymys "Miksi?". No vastaus siihen tuli Liliukselta kuin tykin suusta: "Rikastuttamaan uraani"....

Iranin johtajakin on pyrkinyt samaan, tosin ilmeisimmin johtaen vain lopulta konfliktiin US Armyn kanssa. Ahmadinejad voi Julius Caesaria mukaillen sanoa sillon "I came, I saw, I ran"... Veni vidi vittu!

Yle 1 järjesti taannoin dokumentin Tsernobylin tapahtumista. 500,000 onnekasta oli sotimassa radioaktiivisuutta vastaan vuoden aikana ja nippanappa välttämässä megatonnien luokan ydinräjähdystä, joka olisi sinetöinnyt koko tulevaisuutemme Jeesuksen seuraavaan saapumiseen saakka... Gorbatsov totesi ettei kannata panostaa juurikaan tähän energiamuotoon, vaan etsiskellä muita vaihtoehtoja. Sittemmin Venäjähän on tarjonnut teknologiaansa juurikin sellaisille maille, joilla on intoa juurikin tuohon reaktorimaiseen räjäytystekniikkaan.

Nyt kun kelit ovat maailmanlaajuisesti lämpenemissuunnalla, ydinvoima on ehdoton ykkönen vaihtoehdoksi. Mutta eihän ydinvoimakaan se lopullinen ratkaisu ole. Reaktoreiden rakentamiseen kuluu aikaa, sähkönkulutus kasvaa sitä visiota nopeammin, ja uraanikin on rajallinen polttoaine. Jotain parempaa pitäisi olla tarjota siis 30 vuoden akselilla.

Fuusiosta haluttaisiin sitä ratkaisua, mutta kun se ei vaan nyt toimi. Kovasti yritetään niitä hitusia parittaa, mutta eivät vain viihdy yhdessä.

Tuulivoima on kiitollinen siinä mielessä, että mylly nousee nopeasti, ja siinä missä reaktoritoimitukset vain myöhästyvät, tuuli olisi jo toimimassa. Parasta lienee se että myllyn saa purettua ilman tarvetta loppusäilytyksestä. Ainoa mutka matkassa on se, että näitä moulinexeja tarvitaan raakan paljon, ja siihen päälle vielä pahan - tyynen - päivän varalle jotain muutakin perusvoimaa. Illan hämärissähän lamput syttyvät ja kahvit keittyvät riippumatta siitä tuuleeko vai ei. Jouluaaton yön sopisi olevan erittäin tuulinen...

Joten insinöörikunnalle riittäisi mietittävää. Ja miettiihän se. http://stinet.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=A446973&Location=U2&doc=GetTRDoc.pdf